Lagi tentang baby Amar

6 02 2010


Bila Ammar mula x sihat …

bila Ammar mula x sihat, masa tu jugalah aku rasa sume yg aku buat serba x kena … x senang duduk, x boleh nk buat keje lain … kalau boleh asik nk ngadap Ammar … sume sbb aku takut & risau …

Ammar nmpak letih, maybe coz idung tersumbat dan penat lepas batuk …


pada yg baru kenal Ammar, Ammar ni selalu sgt keluar masuk wad … selalu puncanya batuk … kalau anak normal yg lain setakat batuk x menjadi masalah yg besar, tp bg Ammar kalau dia dah start batuk boleh jadik benda yg serius …


gambar tahun lepas … masa nih puncanyer batuk gak arr … batuk baru 2 hari terus jadik gini … terus dok icu! 


tp lately nih sejak nov 2009, dah 2 kali … Ammar masuk wad sbb batuk yg berpunca dari tube gastro dia (tube makan yg dipakai sejak umur Ammar 4 bulan) … x taulah nape, makin kerap pulak tube tu bg masalah pada Ammar sekarang (dari dulu gak aku saspek puncanyer tube gastro tu, tp doc x dpt nk pastikan) … kalau ikut kan hati sekarang gak nk paksa Ammar makan ikut mulut cam anak2 normal yg lain … tp mengenangkan Ammar akan ke IJN 22/02 nih maka aku terpaksa postpone niat aku tuh (atas nasihat doc gak lah).

sejak dari hari khamis pagi Ammar dah start batuk … tp x kerap … smlm batuk Ammar makin kerap plak aku dengar tambah lak ngan selsema … mcm biasa aku terus start ventolin utk batuk, normal saline drop utk selsema … cuma yg buat aku risau bila Ammar batuk, susu akan keluar dari tempat gastro dia kat perut tu … kadang2 bunyi angin pon kedengaran keluar dari tmpt yg sama …


ni lah maksud aku …nmpak putih2 keliling tube kat perut Ammar tu? tulah susu yg keluar melalui lubang kat perut keliling tube tu … sian Ammar .. :((



moga2 lepas aku start bg Ammar ventolin batuk dia akan hilang … coz aku dah x sanggup tgk Ammar dok wad lagi … coz aku sure, kalau Ammar masuk wad kali ni disbbkan tube dia, mesti doc akan treat da same thing … tukarkan gastro tube skang (saiz 16) kepada yg lebih kecik (saiz 8) then put Ammar on drip, at da same time puasakan Ammar selama 3 hari (proses ni adalah utk mengecilkan saiz lubang kat perut Ammar supaya susu x keluar dari situ) …then, lepas 3 hari keluarkan tube kecik dan masukkan semula tube saiz 14 atau 16 … ikut kesesuaian saiz lubang perut Ammar tu …

disebabkan ni lah aku selagi boleh xmo bawak Ammar ke spital .. maksud aku selagi aku rasa keadaan Ammar masih boleh aku handle/kawal … aku akan tetap bertahan kat umah, paling tidak pon aku bwk gi klinik kat area umah aku ni je … lgpon ni bkn kali pertama jadi camni … dah byk kali, sampaikan aku boleh agak bila waktu yg sesuai utk bwk Ammar ke spital…

aku harap2 sgt keadaan Ammar ni cuma sementara … mintak2lah x melarat sampai ke spital .. Amin!


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: