Aduhai Tarif Elektrik Malaysia

24 08 2009

1. Sebelum cerita reserve margin, biar saya explain pasal bapak reserve margin iaitu maximum demand. Maximum demand adalah demand paling tinggi dalam tempoh setahun utk electricity. Ianya akan berlaku pada satu hari maybe utk tempoh masa yang singkat.

Rujuk kepada graf diatas. 13,620MW adalah maximum demand utk semenanjung Malaysia tahun 2007.

2. Installed capacity, adalah jumlah MW yang dapat dijana oleh keseluruhan Power Station yang terpasang.

3. Reserve margin adalah peratusan MW yang perlu ada lebih daripada maximum demand .
Contoh daripada maximum demand diatas, dengan reserve margin 40% maka jumlah MW yang perlu terpasang adalah 19,068MW. 19,068MW inilah yang dipanggil installed capacity.

4. Apa tujuan reserve margin? Reserve margin diadakan bertujuan untuk mengadakan pada satu2 masa kebolehan penajaanaan yang senantiasa melebihi daripada permintaan. Kalau ada satu-satu power station yang ada masalah maka kita masih ada banyak lagi power station yang standby yang boleh backup. Tapi perlukah sampai 40%? Kenapa rugi simpan standby sampai 40%. Seperti yang umum tahu, setengah2 IPP walaupun mereka berada dlm keadaan standby, tak jalan langsungpun …TNB masih terpaksa membuat bayaran penuh sebagaimana kalau mereka beroperasi menjana elektrik.

5. apabila kita kurangkan reserve margin maka kita akan dapat kurangkan bayaran2 yang perlu dibuat kepada IPP terutamanya dan lebih2 lagi kita akan dapat kurangkan modal pusingan utk TNB membina power station baru. Satu power station baru memerlukan modal yang begitu tingi sekali dan sering kali pinjaman perlu dibuat daripada luar negara yang seterunya mendedahkan kita kepada kerugian tukaran matawang. Bayangkan kita buat pinjaman 1000USD semasa 1USD bersamaan dengan RM2.80 dan tiba-tiba dolar naik sampai ke RM3.80 satu dolar. Tak semena-mena hutang kita yg bertambah sebanyak RM1000.

6. Oleh kerana maximum demand akan hanya berlaku sekali dalam masa 1 tahun dan reserve margin kena mengambilkira maximum demand maka sebab itulah TNB sendiri mengalakkan penjimatan elektrik. Kalau kita jimat elektrik, kita dapat kurangka maximum demand dan sekaligus TNB takperlu bina power station baru dalam masa terdekat. Maximum demand tak menjadi kayu ukur yang baik utk manage the supply demand punya concern.

http://huzaifahm.blogspot.com/2008/07/cerekarama-tnb-part-2-tnb-nak-anda.html

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: